8 aprilie 2018

Biblioteci și cărțile lor

„Îmi imaginez Raiul ca pe o imensă bibliotecă”(Borges)

Cândva în copilărie m-am îndrăgostit de citit și indirect am devenit dependentă de prezența bibliotecii în viața mea. Cu timpul pasiunea din copilărie s-a transformat în meserie și sunt unul din oamenii privilegiați , care a ajuns să facă ceea ce a dorit întotdeauna; să lucreze cu cartea , într-o bibliotecă.Anii de început ai carierei mele au fost și mai fascinanți, biblioteca în care lucram era situată într-un vechi palat episcopal. Zilnic urcam trepte de marmură, lumina intra în interior prin ferestre vitralii, zidurile, printre rafturi păstrau amprente  arhitecturale neogotice...
Viața de prințesă bibliotecară în palat s-a terminat după o vreme și am intrat în problematica bibliotecilor  reale. Din 1995 încoace  asist la distrugerea treptată a sistemului clasic de biblioteci. Ignorând însemnătatea existenței unei biblioteci publice  în comunitate, responsabilii locali, desființează treptat aceste instituții .
Cauzele  sunt multiple: dezinteresul  ”ordonatorului principal de credite” care neavând viziune consideră biblioteca o instituție parazit. Dezinteresul angajatului fără pregătire de specialitate sau cultură generală solidă care consideră acest post sub demnitatea lui... în comparație cu a avea un birou în anticamera primarului... Snobismul adulților care pentru a fi în trend cu vremurile anunță că a citi nu mai este la modă...

Din înțelepciunea orientală vine principiul  identităţii perfecte dintre MacroUnivers și MicroUnivers, cu alte cuvinte,  totul se reflectă în parte și toate părțile componente conțin întregul. În istorie, începând cu  3500 îh  omenirea s-a străduit  să creeze forme intermediare, accesibile,  utilizabile oricând , de păstrare a  întregului univers. Acestea au fost bibliotecile, cu unitate de stocare cartea.  Incă de pe acea vreme cuvântul scris a inspirat respect și teamă, iar  bibliotecile văzute ca un pericol  au fost de cele mai multe  ori puse pe foc Biblioteca din Alexandria, Biblioteca imperială a Constantinopolului , Biblioteca din Efes...intr-o vreme le-au ars naziștii, comuniștii la fel iar democrația reușește să  le distrugă în moduri mai subtile.

Fiind în an centenar, putem aminti că   generația Marii Uniri, a fost susținută de o conștiinta națională  formată treptat  încă din timpul Școlii Ardelene, prin eforturile de emancipare națională pe plan cultural. Cea dintâi instituție creată de „Astra”( „Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român” -1861) a fost biblioteca. Cărturarii acelui secol considerau că , ”numărul mare de analfabeți periclita însuși viitorul neamului”,  vedeau puterea educativă și civilizatoare a cărții, nu numai în universităţi sau pe lângă societăţile ştiinţifice, ci în toate comunitățile în special  în cele mici și sărace. Sărbătorim anul acesta rezultatele acelui efort.
Nu știu dacă am mai reuși o astfel de performanță, anii în care trăim sunt marcați de lipsă de solidaritate și de epuizarea într-un etern scandal. Se vorbește din ce în ce mai des de analfabetism funcțional , o incapacitate a cititorului de a înțelege ceea ce a citit.  În context , fiecare bibliotecă publică închisă, înseamnă un pas înapoi spre o lume primitivă , fără resurse de educație alternative sau  de vindecare spirituală,  având ca rezultat pe termen lung  limitarea liberului arbitru prin  lipsa de perspectivă, de  modele sau soluții multiple accesibile ușor prin intermediul cărților .

O biblioteca are nevoie doar de un spațiu adecvat, de cărți...și de  un om dedicat, mai mult decât păzitor al cărților, mai degrabă manager de informație, purtătorul firului Ariadnei în labirintul rafturilor,  care , odată la 30 de ani  predă flacăra aprinsă a pasiunii pentru meserie.

Cărțile la rândul lor,  își găsesc cititorii, fiecare carte are undeva cititorul pentru care a fost scrisă , omul care o va primi în suflet și  va începe un proces de modificare, de îmbunătățire a  arhitecturii  interioare deoarece cuvântul are putere.  Înțelepciunea creștină atribuie cuvântului  cea mai puternică forţă din univers , ”la început a fost cuvântul”  , lăsat ca instrument de   distrugere  sau înalțare omului . Prin cuvânt  suntem alături de Dumnezeu creatori, de la nivelul bunicului  care-i citeşte nepotului,  până la tainele universului concentrate într-o formulă... și  cuvintele cuprinse în idei, închise între copertile  cărților, cărți  aliniate în biblioteci.


Trecerea timpului a dovedit ambiția omului  de a dovedi principiul  enunțat mai sus al  identităţii perfecte dintre MacroUnivers și MicroUnivers,  prin reducerea dimensiunilor bibliotecilor la dimensiuni  portabile, din ce în ce mai reduse - calculatorul, tableta, smartfonul.  Obiceiul lecturii rămâne într-o altă formă și cu un alt ritm  pănă la   o pană de curent și s-a terminat cu informația electronică... un virus și toată pledoaria mea pentru bibliotecă se pierde în neant ... Si atunci vom avea nevoie să ne întoarcem în clădirile biblioteci, lângă cărțile care ne așteaptă cuminți pe rafturi , gata să ne ofere toată înțelepciunea  pe care omul a putut-o culege până acum din univers .

Deci, iubitori de carti, acolo unde puteti creati biblioteci, pentru ca generatiile viitoare sa  aiba unde sa-si caute reperele de dezvoltare!

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării