7 martie 2018

Gheisa si samuraiul


Ce-ai lua cu tine,
Daca s-ar pune problema
Sa faci zilnic naveta între rai si iad,
Ca sa tii niste cursuri?
- O carte, o sticla cu vin si-o femeie, Doamne,
Daca nu-ti cer prea mult
(Sorescu , Daca nu cer prea mult)

Plec doar in Japonia într-o excursie de 9 zile , cu unul din  „circuite Christian Tour”, o experiență culturală pe care am adus-o mai aproape cu fiecare carte pe care am citit-o in ani in care orientul era accesibil doar in documentarele de la televizor și in cărți. Documentarele te plimbă pe străzi iar cărțile prin viața si sufletul oamenilor.
Si iata acum ne urcam in avion si pornim sa cautam locurile descrise in carti- Shogunul ( Clavell si memoriile unei Gheise (Golden) să căutam in viața reala vibrația tradiției- forța samurailor și rafinamentul gheișelor.

Inainte de plecare am nevoie de un pahar de vin, de o hartă si eventual de o un tur virtual pentru a stabili conexiunile. Harta mă ajută să caut punctele turistice propuse. Bagajul se face repede, nu e o problemă, dar pentru a mă bucura cât mai conștient de locuri , am nevoie de o vizită virtuală prealabilă, altfel risc sa fiu la o aruncare de băț de ceva important si să ratez pentru că oboseala călătoriei m-a distras. Puteam alege și alte programe ale agenției , Farmecul Umbriei” sau „IordaniaExperience” dar am ales Japonia pentru că aici oamenii au invățat sa aibă liniște sufletească bând ceai dintr-o ceașcă goala . Pentru că regulile de viață au fost in toate epocile clare și simple și nu pot fi încălcate oricât de grea ar fi viața.


Voi căuta să mă umplu de atmosfera , de spiritul locurilor, de intensitatea sentimentelor care face ca frumosul să apara din orice: piatră,  nisip si câteva plante pot aduce armonia chiar intr-o cutie, o gradină in care poți găsi infinitul sau in plimbarea prin grădina Palatului Imperial din Tokyo, care păstrează și în zilele noastre aspectul de secol XVII, când a fost amenajată pentru prima dată.

Totul făcut cu economie , o țară mică, in care fiecare resursă e exploatată la maximum de exemplu  Osaka, unde ne bucurăm de priveliștea panoramică a întregului oraș de pe o platformă suspendată la etajul 40 al clădirii Umeda Sky Building.

In Tokyo vizitînd fabulosul Complex Toshogu (cel mai bogat decorat sanctuar al Japoniei),

                                     

                                                                           Sursa

unde se află mausoleul Shogunului Tokugawa. Admirand cascadele Kegonno-taki si facând o plimbare pe malul lacului Chuzenji-ko de la poalele Muntelui Nantai, cunoscut drept ”Vulcanul Sacru din Nikko” voi inchide ochii si voi încerca să văd în loc de oamenii secolului XXI populația anilor 1600, cand " Samuraii erau deasupra tuturor, sub ei ţăranii, apoi meşteşugarii, apoi negustorii, urmaţi de actori, vagabonzi şi bandiţi, şi în cele din urmă, pe ultima treaptă a scării, eta, socotiţi a nu fi fiinţe omeneşti, cei care se ocupau de cadavre.." Iar noi eruropenii am fost intodeauna barbari pentru ei. ( Shogun Clavell )
Codul onoarei , cerea samurailor viața, sinuciderea, o cale demnă de urmat in caz de diszgrație sau infrangere.

Pa lacul Ashi , imbarcați pe Pirate Boat Cruise, o replică a unei bărci de pirați cu care navigăm spre portul Hakonemachi și Togendai, situat la 741 m altitude, putem lăsa imaginația să zburde in voie ( marfuri de contrabanda duse in  "satul aşezat în jurul portului în formă de semilună deschisă. Puteau fi vreo două sute de case, cuibărite la poalele muntelui ce cobora către ţărm. Pe coastă erau ogoare în terase şi drumuri nepietruite care duceau spre nord şi sud. Jos, malul era pavat cu piatră de râu, iar o rampă din piatră înainta de pe ţărm în mare" (Shogun)

Fascinantă in Japonia este și pozitia femeii și in Kioto unde putem explora pe cont propriu orașul și împrejurimile voi merge cu siguranță in vestitul cartier Gion, in care putem vedea Gheișe in casele de ceai. Imaginea romanțată creată de Memoriile unei Gheise de Golden poate nu este reală, dar te face sa cauți elementele tradiționale, kimonourile, machiajul , posturile elegante, poezia , muzica și dansul, cultura, civilizația si politețea mai presus de toate …

Deci rescriind mottoul:

Ce-ai lua cu tine,
Daca s-ar pune problema
Sa faci o excursie in Japonia
- O harta , un samurai si o gheisa
ca insoțitori
Daca nu-ti cer prea mult.



                                                                                                   





Articolul acesta a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018 .

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării